Basisinkomen, een recept voor energie!

Twee jaar geleden had bijna niemand ervan gehoord. Maar inmiddels zijn er al dertien gemeenten in Nederland die willen experimenteren met het basisinkomen. In nog eens 28 gemeenten worden de mogelijkheden voor zo’n experiment verkend (de Correspondent, Rutger Bregman). In Eindhoven en Groningen hebben al twee inwoners hun eigen basisinkomen opgehaald via crowdfunding.

Experiment in Zwolle

Zelf woon ik in Zwolle, een stad die ook de mogelijkheden aan het verkennen is. Dit verkennen op zich was al een experiment. Samen met betrokken bewoners uit de stad (inclusief ondergetekende), Club Cele (dynamisch platform voor kunst, cultuur en discussie) en de politieke partijen CDA, PvdA, D66 is een debat, bestaande uit twee delen, met de stad georganiseerd. (De opnames van deze verkenning, onder de noemer “Tweede stadsgesprek basisinkomen” zijn hier te bekijken). En wat werd ik hier blij van! Niet achteraf bewoners betrekken als er al een mening is gevormd en besluiten worden genomen. Maar vooraf samen met bewoners de avonden voorbereiden en ook tijdens de avonden vooral luisteren naar wat er leeft in de stad. Alleen al om dit te ervaren is het stadsdebat al geslaagd. Trots op mijn stad. Bewoners zijn de kracht van de stad en we doen het samen! Dit geeft ruimte om bestaande patronen te doorbreken.

Het belang van basisinkomen in de toekomst

Als ik dan specifiek bedenk wat een basisinkomen voor mij zou betekenen, dan zie ik dat meer in de toekomst. Wat zou het mooi zijn als onze kinderen, de toekomst van ons land, zorgeloos kunnen leven. Zorgeloos in die zin dat:

  • Altijd sprake is van een vast en onvoorwaardelijk basisbedrag. Dat is van jou en hoef je niet terug te betalen als je misschien boven een bepaalde grens komt. Geen zorgen of je de regels wel goed begrijpt. Geen zorgen over activiteiten die je moet doen om in het systeem te passen. Geen zorgen dat je wordt versimpeld tot een nummer/code dat past binnen het systeem. Maar de wetenschap dat je een mens bent en er mag zijn!
  • Je de vrijheid hebt om je eigen keuzen te maken. Je hoeft niet met tegenzin te werken in een baan die niet bij je past. Je hoeft niet onzeker te zijn als je even zonder extra inkomsten zit omdat je kiest voor balans, studie, zorgen voor anderen etc. Je hoeft niet passief zijn omdat je vast zit, maar actief doordat je durft los te laten en kan werken vanuit  je passie!
  • Er vertrouwen is dat bestuur en politiek mee durven te gaan met maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Er vertrouwen is dat de kracht van de democratie weer wordt versterkt, want dat voel ik in Zwolle gebeuren.

Recept voor energie

Het basisinkomen bestaat niet. En toch heb ik het gevoel van wel. Negen maanden was ik werkzoekend en had ik te maken met allerlei verplichtingen. Sinds half september werk ik bij Cambio. Een buurtbeheerbedrijf dat onderdeel is van een afvalverwerkingsbedrijf voor huishoudelijk afval. Ik ontvang minder dan mijn voormalige uitkering, maar voel mij vele malen rijker. Waarom:

  • Bij Cambio staat de mens voorop. Cambio laat mensen hun eigen krachten herkennen.
  • Cambio is goed in dingen uitproberen/experimenteren.
  • Bij Cambio is nooit iets af en wordt veel gekeken naar andere sectoren. Een soort van een permanente beta status.
  • Cambio is bezig in een werkgebied dat mijn passie is.
  • Ik heb geen nutteloze verplichtingen meer.
  • Ik doe waar mijn hart ligt en mag de ruimte zoeken.

Conclusie

Ik heb de regie over mijn eigen leven weer terug en heb de vrijheid om dingen te ondernemen. Ik voel mij als een stuiterbal in een flipperkast met bonuspunten. En dat geeft energie, veel energie!