Geen pegels maar passie!

 

In het derde kwartaal van 2015 werden in Zwolle 2 mooie debatten rondom het basisinkomen georganiseerd. Reden voor mij om de blog Basisinkomen: een recept voor energie te schrijven. Daarna werd het stil. Echter naar aanleiding van VPRO Tegenlicht van 27 maart “De vakbond van morgen” kreeg ik weer blogkriebels. Mensen komen zelf in actie én gaan op zoek naar manieren om zich weer te verenigen. Voor een hoger loon, maar vooral om minder ongelijkheid tussen werkenden en niet-werkenden. Tijden veranderen. En ook de uitzending van 3 april “Rendement van geluk maakte weer veel emoties en een stroom aam tweets los. Hoe het verder kan gaan met mij én in Zwolle, lees je in deze blog.

Even terug naar 2015, wat was er zo mooi aan die stadsdebatten?

Het was een gesprek én er was veel energie. Ondanks alles waardoor mensen worden geremd, blijven mensen innovatief zoeken naar oplossingen om zelf weer regie over hun leven te nemen. En is dat nou niet precies wat je ‘leert’ van een coach (bij burn-outtrajecten), wat de overheid wenst met de participatiemaatschappij, wat de bedoeling is van re-integratie? Ik ben daarom benieuwd wat er gaat gebeuren als mensen vanuit een positieve insteek aansluiten bij hun passie. De basis (de pegels) is in orde met het basisinkomen. Je kunt meedoen in de maatschappij. Met je passie kun je laten zien wat je in huis hebt en mensen verleiden om samen te spelen en te delen.

Hoe maak je als bewoners de belangrijkste onderliggende waarden zichtbaar?

Hier komt mijn passie om de hoek! In beweging komen van onderop en verbindingen leggen tussen de verschillende belevingswerelden. Het schatgraven bij bewoners noem ik dit, om vervolgens vanuit bewonersperspectief een koppeling te maken met bedrijven en/of overheid. Samen op expeditie naar een gekantelde samenleving. Dit kan bij elk project op een andere manier. In deze situatie kies ik ervoor om gesprekken met bewoners en bedrijven te voeren over hun ervaringen met regie, gelijkwaardigheid, erkenning van vrijwilligerswerk, passie en onvoorwaardelijkheid. Grootschalig luisteren om deze onderliggende waarden zichtbaar te maken. Op zoek naar wezenlijke gelukservaringen en deze te vangen in korte verhaaltjes. Het wordt nog mooier als je in de gesprekken parels van passie tegenkomt en deze droom kan helpen uitkomen. Zo wordt rendement op geluk echt zichtbaar.

Coproductie met de politiek

Deze verhalen, bij voorkeur met voor- en tegenstanders van het basisinkomen, worden gebundeld in een e-book en aangeboden aan de politiek. Uiteraard is het aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders om een besluit te nemen over wat je als gemeente wil en kan met het basisinkomen. Maar ik ben er van overtuigd dat je als bewoners wel verschil kunt maken. Hoe? Door te laten zien wat voor jou belangrijk is. Belangrijk als inwoner maar vooral als mens. En daarin werd ik geïnspireerd door de uitzendingen van Tegenlicht. Je hoeft niet alles over te laten aan de politiek. Wat als wij als bewoners voorafgaand aan de discussie laten zien wat er leeft. Ik zou er voor pleiten om als bewoners (iedereen is immers bewoner) in gesprek te gaan over de verhalen uit het boek en dan met elkaar een experiment aan te gaan.

Het experiment, vorm geven aan betekeniseconomie

Een experiment hoe je je regio veerkrachtig kunt maken, door verschillende deelexperimenten. Bijvoorbeeld door de discussie aan te willen gaan over de essentie van regelgeving. Samen dingen mogelijk maken door anders te kijken in plaats van oude barrières te benoemen. Klein beginnen. Dan heb je het echt over iets. Namelijk betekeniseconomie. Dan heb ik er vertrouwen in dat in de raad uiteindelijk wél de juiste discussie wordt gevoerd over het basisinkomen. Simpel omdat er dan zoveel informatie bekend is en zoveel kansen voor de stad zichtbaar worden endaar kun je in het belang van je inwoners niet zomaar overheen stappen.

Hoe het verder gaat met Milou en Zwolle?

Ik ga in ieder geval het experiment aan. Ik ben nieuwsgierig wat deze expeditie voor mij betekent. Ik zie het als eerste project van mijn onderneming in oprichting SISUMILOU. Mijn eerste positieve ervaringen heb ik al te pakken. Aangeboden hulp om samen verhalen te vangen. Vandaar mijn keuze voor de poster van Nederland Kantelt als afbeelding bij deze blog. Samen bouwen aan een nieuwe samenleving. Dat geeft energie, heel veel energie.

* de afbeelding bovenaan deze blog is afkomstig van de website van nederlandkantelt.nl