WAAROM

Natte voeten wanneer je het niet wil. Weken lang een hittegolf. Los van het aardgas en moeten koken op elektriciteit. Verandervraagstukken rondom energie en klimaat komen binnen in het leven van burgers. Dit gaat gepaard met geld maar vraagt vooral om een gedragsverandering.

Door dan plannen te bedenken zonder de inbreng van burgers, maar tegelijkertijd wel te verwachten dat burgers zelf in beweging komen en jouw plannen gaan uitvoeren, sla je de plank mis. Alleen als je vanaf de start samen optrekt en vraagt wat er nodig is, kan eigenaarschap bij deze processen ontstaan.

 

GEBIEDSECONOMIE

Elke omgeving heeft zijn eigen dynamiek. Wat er kan op het gebied van energie, warmte, klimaat is afhankelijk van de vraag. Hoe meer wij er met elkaar in slagen om  de geldstromen (bv energierekening, opbrengsten van zon) die door een gebied gaan ook in het gebied terug te laten komen des te makkelijker is het om ook nieuwe investeringen te doen. Ieder heeft een stukje van de puzzel.

Door helder te zijn over welk stukje van de puzzel jij beschikt en wat dat bijdraagt aan de oplossing, kijken we samen op meerdere manieren naar een vraagstuk. Zo komen oplossingen in beeld die bijdragen aan waardecreatie op meerdere vlakken tegelijk. Dit kan niet top-down worden opgelegd maar moet komen vanuit eigenaarschap in een gebied.

 

SAMENSTURING

Samenleven is een ingewikkelde klus. Niemand is gelijk. Ieder heeft zijn eigen taak. Eigenaarschap betekent niet dat  iedereen het allemaal zelf moeten uitzoeken en waar dat nodig is in overleg gaat met gemeente. Top down wordt dan vervangen door bottom-up.

Dit kan, maar gaat niet per definitie beter of sneller.

Besturen over elkaar zal nooit leiden tot een duurzame oplossing waarbij mensen zelf in beweging komen. Om dat voor elkaar te krijgen ontmoet je elkaar in het midden en ga je vanaf de start samensturen.  Dit kan zich beperken tot een start voor de start en vervolgens gaat ieder weer zijn eigen weg. Of kan aanleiding zijn tot samen optrekken in een project in een alliantie.

Samensturing op basis van heldere kaders is voor mij het kader om te komen tot haalbare oplossingen, die mensen zelf willen.

 

OPDRACHT

Word jij mijn nieuwe opdrachtgever? Heb je een project maar weet je niet waar te beginnen? Ben jij van de nieuwe tijd en wil jij het anders doen. wil je dit doen samen met andere organisaties of bewoners, dan kan ik je helpen.

 

analyseSisuMilou
Samen groeien en samen veranderen voor volhoudbare oplossingen die werken!
Heb je behoefte aan analyse, procesontwerp of -begeleiding bij duurzame projecten. Ik kan je helpen. 
Neem snel contact op!